vrijdag 25 oktober 2013

Dred Scott & Force Feeding


De Dred Scott deelt – denk ik – met de force-feeding zaak (van de suffragettes) het feit dat het (historisch gezien) een tipping over moment bleek te zijn waarin het (impliciete) geweld van de juridische orde (waar Robert Cover het ook over heeft in “Violence and the Word”) ineens gedramatiseerd en zichtbaar voor iedereen werd, waarna de publieke opinie veranderde.

Het force feeding maakte (ineens) het geweld van rechtshandhaving onverdraaglijk voor een groot deel van het publiek. Dit was ongetwijfeld zo omdat het naar binnen proppen van de voedsel brengende slangen teveel deed denken aan een verkrachting (verkrachtingsvergelijkingen domineerden de gehele discussie over force feeding), zodat we hier ook weer zien dat een ‘juridisch spektakel’ dat (via de media) reist gaat resoneren met andere ‘scenes,’ en daar betekenissen, connotaties, en affectieve structuren van gaat overnemen.  En verkrachting is – natuurlijk – juridisch gezien verbonden met het issue waar de suffragettes door gepreoccupeerd waren: de rechtspositie van vrouwen. Het feit dat het nog decennia na het veroveren van het vrouwenkiesrecht duurde voordat verkrachting-binnen-het-huwelijk strafbaar werd heeft natuurlijk alles te maken met de juridische status van vrouwen als ‘eigendom’ van hun man, of als ‘onderdeel’ van de oikos. Verkrachting – of liever de ‘verkrachtbaarheid’- van vrouwen bepaalde hun paradoxale juridische status: als subjecten en als ‘penetreerbare’ lichamen waarvan de ‘onschendbaarheid’ gelimiteerd was.

Wat ik me afvraag: hoe zat het rond 1913 – het hoogtepunt van de forcefeedingscrisis – met verkrachtingswetgeving? Welke historische gebeurtenissen, literaire of populaire teksten over verkrachting grepen de verbeelding? Hardy’s Tess d’Ubervilles?

Wat interessant is aan de Dred Scott casus is niet alleen de overduidelijke onrechtvaardigheid van het vonnis in onze ogen, maar (ook) het feit dat het (net als in het geval van de Suffragettes) ook door tijdgenoten werd gezien als zo’n duidelijke juridische dwaling dat het leidde tot een crisis in het functioneren van de wet. In het geval van de Suffragettes werd de wet opgelapt door vrouwen kiesrecht te geven, en in het geval van Dred Scott leidde het tot de burgeroorlog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten